Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
1. Durvára vágott pisztácia – szinte mindenféle tortán és süteményen jól mutat a ragyogó zöld finomság. Díszíthetjük vele az édesség tetejét, de krémes sütiknek akár az oldalát is. Az apróra vagdalt natúr pisztáciával szórjuk meg az aprósüteményeket, bonbonokat, mézeskalácsot, sőt, szitálhatunk rá egy kis porcukrot is.
2. Pralinégolyó
– Tortaszeletek megjelöléséhez remek ötlet a kakaóporban
meghempergetett pralinégolyócska. A golyókat mártsuk olvasztott
tejcsokiba, csöpögtessük le, majd bőségesen hempergessük meg
kakaóporban. Kézzel azonban ne nyúljunk hozzá, mert a kakaópor nedves
lesz!
Tipp: ha nem akarsz pepecselni, raffaellóval vagy egyéb golyó alakú desszerttel is helyettesítheted a pralinékat.
3. Habcsók
– Valóságos behavazott táj tárul elénk, ha apró darabokra tördelt
hófehér habcsókkarikákat halmozunk a csokoládéval bevont torta tetejére.
4. Cukorgyöngy – Szülinapi
gyerektorták díszítésére keresve sem találnánk jobbat, mint a
színpompás cukorgyöngyök, cukorkák. A cukorgyöngyök persze nem csupán a
gyerektortákon festenek jól, mindenféle apró desszertnek (pl. cupcake)
bohókás hangulatot kölcsönöznek. Még nedves mázra szórjuk, hogy jól
megtapadjanak.
5. Kókuszreszelék
– A kókuszgolyó elengedhetetlen kísérője, ez nem újdonság, de díszként
is remekül hasznosítható. Az ellentétes színek jól mutatnak egymáson,
így főként a sötét alapszínű torta peremét vonjuk be a hófehér
reszelékkel.
6. Narancskarika –
A cukorszirupban párolt, hajszálvékonyra vágott narancsszelettel
befedett tejszínes torta is igen mutatós. Hogy jobban tartson a
díszítés, vonjuk be a gyümölcsöket sárgabarackzselével.
Tipp: próbálkozhatsz citrommal és lime-mal is - a fantáziadúsan elrendezett gyümölcskarikák már színükkel is gyönyörködtetnek.
7. Kandírozott gyümölcs
– A cukormázas gyümölcsökkel – legyen az narancs, citrom cseresznye
vagy éppen ananász – a legegyszerűbb süteményt is fel tudjuk dobni, és
ellenállhatatlan finomságot tudunk belőle varázsolni. Vékony
szeletekre vágva krémmel töltött tortákat díszíthetünk vele. A
kandírozott cseresznyeszemek remekül mutatnak egy hófehér torta szélén
felsorakoztatva, és csakúgy, mint a pralinégolyók, a tortaszeletek
megjelölésére is alkalmasak.
8. Kávészem
– A sötét színű torták szeleteinek jelölésére csokoládébevonatú
kávészemet vagy a kávészemet mintázó csokoládét használjunk, de
kávékrémes bonbonok tetejére is biggyeszthetünk belőlük egyet–egyet.
9. Cukormáz
– Mézeskalácsok díszítésére kiválóan alkalmasak a színes cukormázak,
masszák. A mázat pillanatok alatt összedobhatjuk otthon, de a boltokban
is találunk por alakú, zacskós változatot. Töltsük nejlonzacskóba a
masszát, majd vágjunk kis lyukat a zacskó egyik sarkán, és a kihűlt
aprósüteményeket kenjük meg a cukormázzal. Rajzolhatunk sormintát,
pontokat, vagy akár kontúrozhatjuk is a széleket. Jobban érvényesül a
díszítés, ha teljesen más színe van, mint a máznak.
Tipp: Ha
cukorgyöngy is kerül a süteményre, még azelőtt szórjuk a mázra, mielőtt
megszáradna, különben nem ragadnak bele kellően a cukorszemek. Amíg
teljesen meg nem dermedtek a sütik, ne tegyük őket egymásra, nehogy
összeragadjanak.
Meleg cukormáz készítése:
keverjünk össze 20-25 dkg finoman átszitált porcukrot 2-3 evőkanál
vízzel, és folyamatosan kevergessük, amíg sűrű sziruppá nem áll össze. A
mázat még melegen használjuk fel. Tetszés szerint ízesíthetjük (pl.
vaníliás porcukorral), és színezhetjük ételszínezékkel.
Hideg cukormáz készítése: 30 dkg finom szitán átengedett porcukrot keverjünk simára két tojás fehérjével és fél citrom levével.
10. Kandírozott virágszirom
– A halvány pasztellszínben pompázó, cukrozott virágszirmokkal
díszített torta nem csupán étvágygerjesztő, hanem romantikus és elegáns
színfoltja az ünnepi asztalnak. Talán a legmutatósabb a rózsa, az ibolya
és az árvácska cukorruhába bújtatott változata.
Tipp – Így készíthetsz cukormázas rózsaszirmot:
1
tojásfehérjét 3 evőkanál vízzel lazán felverünk, és egy öblös tálkába
öntjük. A szirmokat egymás után megforgatjuk benne, majd lerázzuk róla a
felesleges tojáshabot, végül alaposan megmártogatjuk porcukorban és
hagyjuk megszáradni.
11. Marcipán
– Marcipánból készített díszekkel nem csupán a marcipántorta tetejét
ékesíthetjük. Két fóliaréteg között nyújtsuk ki a tömbökben kapható
marcipánmasszát, és szaggassunk ki belőle különféle karácsonyi
motívumokat, ezekkel díszítsük fel a torta tetejét.
Tipp: még ünnepibb lesz a torta, ha apró dekorcukrokkal öltöztetjük fel a marcipánfigurákat.
12. Csokiforgács
– A csokoládéforgács borzasztó sokféleképpen felhasználható díszítési
mód, ráadásul pillanatok alatt elkészíthetjük. Zöldséghámozó
segítségével vagy egy éles késsel mutatós csokiforgácsokat hánthatunk le
a tábláról. Az is jó megoldás, ha a csokit megolvasztjuk, majd vékonyan
rásimítjuk egy sima, hűvös felületre (pl. márványlap, esetleg sütőlap).
Addig hagyjuk hűlni, amíg épp dermedni kezd, ekkor egy lapos végű
fémlapátkával feltoljuk a felületről. A csokiforgács a tejszínes torták
klasszikus dísze, a csokitortákat pedig fehércsoki-forgáccsal
díszíthetjük.
![]() |
![]() |
13. Porcukor
– A cukorszórós technikával főként olyan tortákat, süteményeket
díszíthetünk, melyek teteje nem krémes. Szükségünk lesz egy keményebb -
például karton - papírra, meg egy ollóra. Vágjunk ki tetszőleges
mintá(ka)t a lapból, és a sablon segítségével szitáljunk valamilyen
alakzatot (pl. csillag, fenyőfa) a süti szeletekre vagy a torta
tetejére.
Hasonló eredményt kapunk, ha tortaalátétet használunk erre a
célra. Helyezzük a torta tetejére a csipkedíszítésű papírt, és szórjuk
meg alaposan porcukorral. Ha készen vagyunk, óvatosan emeljük le a
papírt, hogy a forma el ne maszatolódjon.
Tipp: A
porcukrot előzőleg átszitált kakaóval is kombinálhatjuk így még
változatosabb formákat alkothatunk. Porcukor helyett kakaóport, fahéjas
cukrot, finomra darált mogyorót, mandulát vagy csokidarát is
használhatunk.
14. Tojáshab
– A tojáshab nemcsak pazar külsővel ruházza fel tortáinkat, hanem
ellenállhatatlanul ínycsiklandozó is. Bármilyen gyümölcstortán, pitén
jól fest a légies borítás. A felvert habot töltsük nyomózsákba, és
hullámvonalakban vigyük fel a tortára, majd forró sütőben pirítsuk
barnára a széleit.
15. Tejszínhab
– Túlzás nélkül állítható, hogy a legalapvetőbb sütidekor, de azért ezt
is tökélyre lehet fejleszteni. Egy sötét színű tortán nagyon jól
mutatnak a kemény tejszínhabból készült dekorációk. A habrózsákat,
köröket, girlandokat vagy egyéb mintákat röviddel tálalás előtt nyomjuk
a tortabevonóra. Tejszínes gyümölcstorta peremére nyomjunk
nyomózsákkal apró habrózsákat, és helyezzünk a közepükbe egy-egy
hajszálvékonyra szeletelt, spirálisan megcsavart citromkarikát.
Tipp:
Ha nem tudod profi módon használni a nyomózsákot, és nem akarod
elrontani a remekművedet, úgy mehetsz biztosra, ha a kívánt dekorációt
sütőpapírral bélelt tepsire nyomod, lefagyasztod, majd még fagyott
állapotban a díszíted vele a tortát.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Ősi fortélyok a konyhából: ezekkel a receptekkel küzdik le a betegséget a szomszédos országok lakói