Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2019-ben március 6-án, vagyis tegnap kezdődött a Nagyböjt negyven napja, mely alatt, lemondva a zsíros-húsos fogásokról, tulajdonképpen lehetőséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendeződéshez.
A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma.
A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.
Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. A kérés mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt, az áldozatvállalás segíti a hívő embert “lelkileg egyesülni” az “igazi áldozattal, Jézus Krisztussal” – írták.
A téltől és ünnepektől megviselt, cukrokkal, erős fűszerekkel és nehéz, zsíros ételekkel tömött bendőnk ennyi idő alatt kitisztul, és újult erővel, megszépülve vághatunk neki a nyárnak! Még nem késő elkezdeni, lássuk mit kell tennünk!
A BÖJTÖLÉS CSAK BIZONYOS SZEMPONTBÓL JELENT LEMONDÁST, HISZEN NEM KELL SEM A LAKTATÓ, EGÉSZSÉGES ÉTELEKET, SEM A MENNYEI ÍZEKET NÉLKÜLÖZNÜNK EZ IDŐ ALATT.
Hiszen itt vannak nekünk a gabonafélék, amelyek tulajdonképpen az egészséges táplálkozás alapját képezik. Ideális esetben. Ez persze nem azt jelenti, hogy megrohamozzuk az áruházak cukrozott sütikkel és péksüteményekkel tömött polcait! Az nem ér, azzal többet ártunk, mint használnánk, akkor már inkább együnk húst. De azoknak, akik komolyan veszik a megtisztulás és megújulás időszakát, néhány ízletes és ötletes gabonaétel recepttel szeretnék kedveskedni.
A hét fő gabona: a rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica és a búza, de ne feledkezzünk meg az amarántról sem, ami manapság már kisebb üzletekben is beszerezhető.
Úgy tartották, hogy a hét napjai a bolygókkal, és a bolygóknak megfeletetett istenségekkel állnak szoros kapcsolatban. Minden gabona a Nap gyermeke, ám mivel a Naprendszer bolygói mind más és más hatással vannak a gabonafélékre, a különböző gabonák eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Hozzávalók:
A rizst előző éjszaka beáztatjuk, másnap megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben főzzük. Amikor már majdnem kész, hozzáöntjük a vegyes zöldséget, és megfűszerezzük. (Ha nem mirelitből készül, korábban kell melléfőzni az apróra vágott zöldségeket!) Ha kihűlt, hozzákeverjük a tönkölylisztet, apró pogácsákat formázunk belőle, és a morzsába forgatva kevés olajon aranybarnára sütjük.
Forrás:https://napidoktor.hu
|
|
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
Deliné Mátyus Krisztina írta 1 hónapja a(z) Püspökkenyér képhez:
Szia! Még csak most bukkantam erre a receptre....
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A magyarok rajonganak rántott ételekért – egy felmérésből az is kiderült, melyik a kedvenc
Borbás Marcsi új műsorral jelentkezik
2019 legmenőbb gasztrotrendjei
Megjelent a Mindenmentes szakácskönyv