Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A húsvét sonka nélkül? Képtelenség! A hagyományos böjt utáni dínomdánomhoz hozzátartozott a finomra füstölt, gusztusos sonka is. Nem csak a hagyományos fõtt sonka kerülhet az asztalra, íme rendhagyó tippjeink!
Régen a főtt sonkát az összes húsvéti étellel együtt megszentelték, gondosan letakart kosárkában vitték az ünnepi misére. A megáldott étkeknek még a maradékát sem volt szabad kidobni, a sonka csontját például kiakasztották egy gyümölcsfára, a bőséges termés érdekében.
A sonka manapság is nélkülözhetetlen húsvétkor, de a hagyományos főzésen kívül számtalan módon készítik el.
Hogyan főzzük?
• Mielőtt megfőznénk a sonkát, áztassuk pár órára hideg vízbe, így nem lesz olyan sós. Ha erre nincs időnk, tegyünk a főzővízbe egy kis ecetet.
• A zsíros részeket ne szedjük le róla, mert száraz, szálkás lesz.
• Ha igazán finomat szeretnénk enni, rakjunk a főzővízbe zöldségeket (egy kis hagymát, répát, zellert, petrezselyemgyökeret, pár babérlevelet és egész borsot). Ha puhára főttek, szedjük ki őket, és kockára vágva szórjuk a sonkára. • A tojások megbolondítására két lehetőség is van. Vagy a sonka vizében főzzük meg őket, vagy a már keményre főtt tojásokat meghámozva a vizében hűlő sonka mellé tesszük.
• Ha friss szénát is teszünk a főzővízbe, a hús különleges, édes-fűszeres ízt kap.
Mi illik hozzá?
A húsvéti sonka elmaradhatatlan társa a tojás és a torma. Sokszor elfeledkezünk azonban a tavaszi zöldségekről. Finomak, egészségesek, és szépen tálalhatunk velük. A zöld-fehér újhagyma például remekül mutat az élénkpiros hónapos retek mellett.
Ma már feledésbe merült az, hogy elődeink gyakran ettek gyümölcsöt is a sonkához. Az édes-savanykás alma és az enyhén sós sonka aromája különleges húsvéti eledel lehet.
De tálalhatjuk a sonkához a németes snidlinges krumplisalátát, vagy a lengyeles babsalátát, jó sok hagymával.
Néhány tipp a tökéletes sonkához:
• Vásárlásnál válasszunk inkább kicsit kövérebb sonkát, mint soványat. Minél kevesebb rajta a zsír, annál keményebb, szárazabb lesz.
• Ha a sonka kötözött, a hálót a főzés előtt távolítsuk el, mert utána sokat kell majd bajlódnunk vele.
• Mindig bő vízben főzzük meg, fedő nélkül, lassú tűzön.
• Megóvhatjuk a gyors száradástól, ha főzés után pár percre hideg vízbe tesszük.
• Sokáig eltarthatjuk, ha nedves konyharuhába tekerjük, és úgy tesszük a hűtőbe. Alufóliába csomagolva vagy dobozban nem kap levegőt, így sokkal hamarabb megromlik.
• Ha több marad a sonkából, mint gondoltuk, ne essünk kétségbe, a maradékokat felhasználva az ünnep után is jókat ehetünk.
Forrás:Nők Lapja Cafe
|
|
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt
Október és a csodás ízek
GYEREKKLUB
Akciós ”Rekord Hét” a Tupperware -ral