Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Eredetileg citromtortának indult a dolog…aztán egy-két hozzávaló valahogy még is kimaradt még a precíz összeírások, és bevásárlások ellenére is. De jött az ötlet!! Készítsünk szilvás gombócot, ha már vettünk aszalt szilvát.
Egy csomag kókusz ledarálva, kétszer annyi zabkorpával, (lehet háromszor annyi is, nekem túl zsírosra sikerült, azért, persze finom volt…) nyers lekvárral összekeverve. Amit úgy készítünk, hogy a beáztatott aszalványokat kevés vízzel össze turmixoljuk. Az aszalvány lehet mazsola, füge, datolya, vagy ezek keveréke. A tészta lapba tehetünk még egy kevés frissen facsart citromlét is. Miközben gyúrjuk a tésztát, vegyük ki a vízből az áztatott szilvánkat, csepegtessük le egy szalvétán, és szórjuk meg bőven őrölt fahéjjal. (Erre azért van szükség, mert különben szétfolyna illetve túl nedvesítené a tésztát, amibe becsomagoljuk. A fahéj pedig addig jól beissza magát a gyümölcsbe.)
Tenyerünkbe vesszük a tésztát, és kilaposítjuk, megnézzük jól formálható-e. Ha nem, és száraz, töredezik, akkor még tegyünk hozzá egy kevés lekvárt, vagy citromlét, vagy ha éppen túl híg, akkor zabkorpát. Amennyiben igen, kezdődhet a móka! Belehelyezünk a kiterített tésztánkra egy fahéjas szilvát, és becsomagoljuk, majd két tenyerünkkel gombócot formázunk belőle. Ezt meghempergetjük zabkorpába, (zsemlemorzsa helyett) és tálaljuk. A szilvának az áztatott levéből szószt készíthetünk, kevés fahéj hozzáadásával. Ezzel leönthetjük a gombócainkat.
A maradék tésztából (ha marad) készíthetünk nudlit, (mifelénk más neve is van, de az nyomdafestéket nem tűrő…… vicces név) kis hengereket készítünk, és ezt is megforgatjuk zabkorpában. Tálalhatjuk mákos nudliként, diós lekváros nudliként, vagy önmagában is nagyon finom. (Nálunk önmagában is hamar elfogyott)
Tipp:
A tésztát elkészítethetjük lekvár nélkül is, akkor nem édes tésztát kapunk. (vízzel is tapasztható)
Méz vagy más édesítő nem kell hozzá, nagyon édes az aszalványoktól.
A kókusztól elég zsíros lesz, próbáld ki kevés kókusszal is, és ízleld meg számodra melyik a finomabb.
Egészségre gyakorolt hatása:
A szilva tartalmaz A, B1, B2, C –vitamint, flavonoidokat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, cinket. Magas rosttartalmú, héjában található cellulóz segíti a belek mozgását, így székrekedésre, vagy akár fogyókúrára, böjtölésre kiváló tisztító gyümölcs. Étvágyjavító, vizelethajtó, salaktalanító. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet.
A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.
A kókusz húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, leve kiváló természetes üdítőital, és mindkettő alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, és a tüdő erősítésére. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, valamint vértisztító hatású is egyben. A kókusz egy energiabomba, ezért a fogyasztása feltétlenül ajánlott fáradékony emberek számára. Teljesítménynövelő hatása miatt a sportolók étrendjének is elmaradhatatlan eleme. A gyomorra is jótékony hatással van, enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket.
A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer, nagyon jól illik az édes ízekhez.
A füge jót tesz a bél mozgásnak, így székrekedéskor kiváló, erősíti az immunrendszert. A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.
A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.
Szeretnél még több egészséges, gyógyító, energiát adó receptet olvasni?
Akkor látogass el blogomra az alábbi linkre kattintva:
http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com/
|
|
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Mákos torta
Havas hegycsúcsok a Mont Blanctól a Mount Everestig
Élő, Epres rolád
Alma és szőlő tea maradványból