Recept: Vegán Szilvás gombóc

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8058 fő
  • Képek - 2047 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 283 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 711 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8058 fő
  • Képek - 2047 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 283 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 711 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8058 fő
  • Képek - 2047 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 283 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 711 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8058 fő
  • Képek - 2047 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 283 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 711 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Eredetileg citromtortának indult a dolog…aztán egy-két hozzávaló valahogy még is kimaradt még a precíz összeírások, és bevásárlások ellenére is. De jött az ötlet!! Készítsünk szilvás gombócot, ha már vettünk aszalt szilvát.

 

Egy csomag kókusz ledarálva, kétszer annyi zabkorpával, (lehet háromszor annyi is, nekem túl zsírosra sikerült, azért, persze finom volt…) nyers lekvárral összekeverve. Amit úgy készítünk, hogy a beáztatott aszalványokat kevés vízzel össze turmixoljuk. Az aszalvány lehet mazsola, füge, datolya, vagy ezek keveréke. A tészta lapba tehetünk még egy kevés frissen facsart citromlét is. Miközben gyúrjuk a tésztát, vegyük ki a vízből az áztatott szilvánkat, csepegtessük le egy szalvétán, és szórjuk meg bőven őrölt fahéjjal. (Erre azért van szükség, mert különben szétfolyna illetve túl nedvesítené a tésztát, amibe becsomagoljuk. A fahéj pedig addig jól beissza magát a gyümölcsbe.)

 

 

Tenyerünkbe vesszük a tésztát, és kilaposítjuk, megnézzük jól formálható-e. Ha nem, és száraz, töredezik, akkor még tegyünk hozzá egy kevés lekvárt, vagy citromlét, vagy ha éppen túl híg, akkor zabkorpát. Amennyiben igen, kezdődhet a móka! Belehelyezünk a kiterített tésztánkra egy fahéjas szilvát, és becsomagoljuk, majd két tenyerünkkel gombócot formázunk belőle. Ezt meghempergetjük zabkorpába, (zsemlemorzsa helyett) és tálaljuk. A szilvának az áztatott levéből szószt készíthetünk, kevés fahéj hozzáadásával. Ezzel leönthetjük a gombócainkat.

 

A maradék tésztából (ha marad) készíthetünk nudlit, (mifelénk más neve is van, de az nyomdafestéket nem tűrő…… vicces név) kis hengereket készítünk, és ezt is megforgatjuk zabkorpában. Tálalhatjuk mákos nudliként, diós lekváros nudliként, vagy önmagában is nagyon finom. (Nálunk önmagában is hamar elfogyott)

 

Tipp:

 

A tésztát elkészítethetjük lekvár nélkül is, akkor nem édes tésztát kapunk. (vízzel is tapasztható)

 

Méz vagy más édesítő nem kell hozzá, nagyon édes az aszalványoktól.

 

A kókusztól elég zsíros lesz, próbáld ki kevés kókusszal is, és ízleld meg számodra melyik a finomabb.

 

Egészségre gyakorolt hatása:

 

A szilva tartalmaz A, B1, B2, C –vitamint, flavonoidokat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, cinket. Magas rosttartalmú, héjában található cellulóz segíti a belek mozgását, így székrekedésre, vagy akár fogyókúrára, böjtölésre kiváló tisztító gyümölcs. Étvágyjavító, vizelethajtó, salaktalanító. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet.

 

A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.

 

A kókusz húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, leve kiváló természetes üdítőital, és mindkettő alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, és a tüdő erősítésére. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, valamint vértisztító hatású is egyben. A kókusz egy energiabomba, ezért a fogyasztása feltétlenül ajánlott fáradékony emberek számára. Teljesítménynövelő hatása miatt a sportolók étrendjének is elmaradhatatlan eleme. A gyomorra is jótékony hatással van, enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket.

 

A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer, nagyon jól illik az édes ízekhez.

 

A füge jót tesz a bél mozgásnak, így székrekedéskor kiváló, erősíti az immunrendszert. A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.

 

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

 

 

 

Szeretnél még több egészséges, gyógyító, energiát adó receptet olvasni?

 

Akkor látogass el blogomra az alábbi linkre kattintva:

 

http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com/

 

Címkék: aszalványok kókusz citrom citromlé datolya füge mazsola nudli szaffina fűszerkonyhája szilva szilvás gombóc zabkorpa

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Nagy Szaffina üzente 8 éve

Köszönöm a hozzászólásokat!

Sósan egyszerűen kihagyjuk az édeset! Próbáld meg úgy kedves Etelka! Vagy a nyers vegán változatot!

Kedves Icuska, igen, első hallásra lehet olyan bonyolult, hiszen nem ezt szoktuk meg. Én nyersen készítek mindent, és ezért kicsit máshogy készül. Azért érdemes kipróbálni. Ha valaki ráérez a nyers készítésre inkább majd egyszerűbbnek tűnik, mert nem kell főzni.

Baráti üdvözlettel: Szaffina

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Köszönöm szépen, szerintem kipróbálom, bár kissé bonyolultnak tűnik!

Válasz

pintér etelka üzente 8 éve

Bocsánat kimaradt,hogy a vzbe egy-két marék kókuszreszeléket is főzök ettől lesz tejes finom ízű
Tehát a vízben megfőzöm a mazsolát almát kókuszt......

Válasz

pintér etelka üzente 8 éve

Köszönjük ezt a szervezetünket gyógyító szilvásgombóc receptet
Van nekem is egy nagyon egyszerű saját vegán gombóc receptem,ami eredetileg zabkásának készült,de sűrű lett,igy lett belőle gombóc/ha több vizzel készítjük akkor zabkása lesz cukor nélkül./
Vízben csipet sóval jól megfőzök egy marék mazsolát,egy almát szeletekre vágva,/kis vanilia aromát,esetleg citrom héját is főzhetünk bele/tehetek még hozzá bármilyen aszalt gyümölcsöt/,majd annyi zabpelyhet főzők bele,hogy kihűlve gombócokat tudjak formálni belőle.A közepébe egy meggyet teszek,majd a gombócokat megforgatom kókuszba,mákba,darált,vagy tört dióba Nagyon guszta sokszinüen tálalva. Ez egy alaprecept amit a végtelenségig lehet variálni,akár egy kis mézzel,darált dióval gazdagíthatod magát a gombócot,de elég édes a gyümölcsöktől
Mostanában gondolkodom,hogy csinálhatnám meg sósan.Ötlet???

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu