Recept: 2 ezer éves energiaital-receptet mutatunk - A rómaiak esküdtek rá

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8053 fő
  • Képek - 2016 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 269 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 626 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8053 fő
  • Képek - 2016 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 269 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 626 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8053 fő
  • Képek - 2016 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 269 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 626 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8053 fő
  • Képek - 2016 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 269 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 626 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Azt hinné az ember, hogy a teljesítmény növelésére és az álmosság elűzésére szolgáló energiaitalok manapság jöttek divatba, pedig a történészek szerint ez egyáltalán nem így van. Már az ókorban is szívesen kortyolgattak erőt adó italokat.

 

A római katonák messze földön híresek voltak erejükről, aminek köszönhetően a birodalom csakhamar hatalmassá duzzadt. Mivel egy szomjas hadsereg nem elég a győzelemhez, a rómaiak körében hamar elterjedt egy ecetes alapú ital, a posca.

 

Posca, az ókori energiaital

A posca alapja a borecetes víz, amiről csakugyan úgy tartották, képes visszaadni az energiát. Az italnak ilyen módon nagyon fontos szerepe van az italtörténelemben. Bár Rómára vezetik vissza, Jonathan Roth, a San Jose-i Állami Egyetem történésze könyvében rávilágított, hogy a posca a görög epoxos - nagyon erős - szóból eredhet. A római katonák ellátmányában viszont valóban helye volt a gabonák, hús, sajt mellett.

 

Bár a rómaiak nagyrészt vizet fogyasztottak, Plutarkhosz írásai szerint, amikor Cato római hadvezér ereje kezdett fogyatkozni a második pun háborúban, ecetet és hozzá egy kis bort kért. A bor a hódításoknak köszönhetően nagy mennyiségben rendelkezésre állt a rómaiak számára.

 


Egészségügyi előnyei

A borecetes ital akkoriban sokkal biztonságosabbnak számított a víznél, a melegebb, meghódított területeken a kórokozók ugyanis hamar elszaporodtak a vízben, amit a savas és feltételezhetően enyhe alkoholtartalmú folyadék nem tett lehetővé. A szennyezett víz sokszor jobban pusztította a hadsereget, mint a csaták. De az sem volt ritka, hogy az ellenség mérgezte meg a kutakat, ezért óvakodni kellett az ismeretlen eredetű víztől. A posca emellett a skorbut megelőzésében is hasznos volt.

 

Bár az ital elsősorban a sereg, az alsóbb osztályok és a rabszolgák itala volt, Hadrianus császárról is születtek olyan feljegyzések, melyek bizonyítják, hogy nagyon kedvelte a poscát. Feltételezések szerint ez az ecetes ital lehet továbbá az, amit Máté evangéliuma szerint Jézusnak a keresztre feszítés után szivaccsal kínáltak. 

 

Posca-receptek

Az eredeti posca ízét csak találgatni tudja a mai kor embere, de néhány korabeli leírás arról tanúskodik, hogy víz, borecet, esetleg vörösbor is szerepelhetett benne, bár az arányok nem ismertek. Ízesíthették is az italt fűszerekkel, édesítőkkel. A bizánci görög orvosok feljegyzései szerint a hashajtóként használt posca magvakat, például köményt, zellermagot, ánizst, kakukkfüvet, sót is tartalmazott.

 

 

A római korért rajongó gasztrobloggerek szeretnek a poscával kísérletezni, így néhány recept összeállt már, bátran ki lehet próbálni őket. Fontos, hogy erre sose desztillált ecetet használj, hanem jó minőségű borecetet vagy almaecetet.

 

Édes posca 

 

  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 250 milliliter víz
  • 1 evőkanál méz

A recept szerint a mézet meg kell olvasztani, majd hozzáadni a vízhez, és alaposan elkeverni. Végül jöhet hozzá az ecet. 

 

Pikáns posca

 

  • 375 milliliter vörösborecet
  • 125 milliliter méz
  • 1 evőkanál zúzott koriandermag
  • 1 liter víz
Forrald fel a vizet, majd tedd bele a mézet, az elegybe keverd bele az ecetet, majd a zúzott vagy őrölt koriandert. Fogyasztás előtt hűtsd és szűrd le! Ez a recept pikánsabb az előzőnél, de állítólag jól hidratál és erősít.
Forrás:https://femina.hu

Címkék: energiaital recept rómaiak

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu