Recept: Padlizsánkrém

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8058 fő
  • Képek - 2047 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 284 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 711 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8058 fő
  • Képek - 2047 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 284 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 711 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8058 fő
  • Képek - 2047 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 284 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 711 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8058 fő
  • Képek - 2047 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 284 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 711 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hozzávalók (egy közepes méretű, érett padlizsánhoz):

 

4 – 5 db paradicsom

1 vöröshagyma

fűszerpaprika

Himalája só

olívaolaj

bazsalikom

oregánó

rozmaring, zsálya (vagy egyszerűbben Pizza fűszerkeverék)

 

Pizza fűszerkeverék alatt a csak természetes alapanyagokból készült, szárított fűszert értem. Oregánó, bazsalikom, rozmaring, zsálya, vöröshagyma, fokhagyma, bors.

 

A padlizsánt meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat, és aprítógépben a paradicsommal és a hagymával ledaráljuk krémesre. Befűszerezzük, kevés olajat csepegtethetünk bele. Karalábé szeletekre tálaltam. De lehet más zöldség félére is, pl; cukkini, paprika.

 

Egészségre gyakorolt hatása:

 

Padlizsán: Gazdag ásványi sókban (káliumban) és C- és A-vitamint tartalmaz. Magas rosttartalma miatt kedvező hatást fejt ki a bélrendszerre.

 

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

 

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

 

Az oregánó, más néven szurokfű, az olasz konyha meghatározó fűszere. Levelei erősen antiszeptikus anyagot tartalmaznak, mely gyulladáscsökkentő. Íze hasonló a majoránnához, de jóval erősebb, ezért fűszerezésnél óvatosan! Jól összeillik a paradicsomos ételekkel. Forrázata jó idegnyugtató, fejfájás és köhögés csillapító.

 

Bazsalikom nyugtató, köhögés csillapító hatású és javítja az étvágyat. Kedvező hatást fejt ki az emésztésre (felfúvódás, bélgázképződés esetén).

 

A karalábé nagy víztartalma a vesét, magas rosttartalma pedig a bélműködést tartja rendben. E, B1, B6, C-vitamin, fólsav, pantoténsav, szelén, kálium, kálcium, magnézium, réz, némi vas, kén, foszfor, és klór. Leveleiben háromszor annyi vitamin van, mint a gumóban. Azt zöldléként tudjuk fogyasztani.

 

Rozmaring klimaxos tünetek enyhítésére használják. Görcsoldó, gyomorerősítő. A szervezetre frissítő hatást fejt ki.

 

Zsálya emésztési zavarok kezelésében alkalmazzák. Izzadás- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Rovarcsípésre és gargalizására (szájüregi gyulladás) esetén jótékony hatást fejt ki a duzzanatra.

 

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

 

 

Szeretnél még több egészséges, gyógyító, energiát adó receptet olvasni?

 

Akkor látogass el blogomra az alábbi linkre kattintva:

 

http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com/

 

Címkék: bazsalikom bors fokhagyma himalája só karalábé krém oregánó padlizsán padlizsán krém padlizsánkrém rozmaring szaffina fűszerkonyhája vöröshagyma zsálya

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Bergendi Ciprián Ferenc üzente 8 éve

Bizonyára nagyon finom ez a padlizsánkrém is...én egy kicsit bolgárosan készítem...két db közepesen nagy padlizsánt és 4-6 db zöld vagy piros paprikát meg kell sütni sütőben...ha kihűlt, könnyebb hámozni... fakanállal összetörjük, olívaolajjal, bazsalikommal, sóval, borssal, fokhagymával, egy kis kakukkfűvel, rozmaringgal krémesre keverjük...jó pirítósra kenve is, meg akárhogy, ki hogyan szereti...érdemes kipróbálni, még akkor is, ha macerás egy kicsit az elkészítése...

Válasz

Badar Margit üzente 8 éve

Biztosan nagyon finom, bár én nem pont így készítem, de feltétlenül kipróbálom ezt is.

Válasz

Nagy Szaffina üzente 8 éve

Kedves Edit!

Tudom, hogy nem kritizáltad, sőt örülök neki, hogy tetszik a recept.

További szép napot: Szaffina

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Kedves Szaffina!
Én nem kritizáltam a receptet,nekem tetszik és megköszöntem.
Szeretem a nyers e fajta menüket.
További szép napot:Edit.

Válasz

Nagy Szaffina üzente 8 éve

Kedves Vanya Icuska és Vass Lászlóné!

Az élő, nyers ételek enzimekben gazdagok így regenerálják a sejtjeinket. Ráadásul jót tesznek a rágóizmoknak is ; ) Jó étvágyat hozzá!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Köszönöm szépen, én másképpen ismerem,/ megsütve a padlizsánt/, de így is nagyon finom lehet! Icus

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Köszi a receptet.
Edit.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu