Recept: Ünnepi menű Ajsa receptkönyvéből

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2093 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2093 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2093 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2093 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

I.  Menü

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:

1,5 kg kanadai sütőtök (hosszúkás),

1 fej vöröshagyma,

3 liter víz,

3 dl főzőtejszín,

só, fehérbors,

1 teáskanál barnacukor,

1 evőkanál liszt,

1 evőkanál vaj,

 pirított tökmag.

 

Elkészítés: A vajat felmelegítjük és megdinszteljük

benne a vöröshagymát, beletesszük a felkockázott sütőtököt, megszórjuk barnacukorral és pároljuk kb. 10 percig. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk és pároljuk, amíg puha nem lesz. bot mixerrel pépesítjük, felöntjük a maradék vízzel

és behabarjuk tejszínnel. Tálaláskor megszórjuk pirított tökmaggal.

Pulykasült

Hozzávalók:


kb. 2,5 kg-os pulykamell filé

1 fej fokhagyma,

1l sima pasztőrözött tej,

 só, bors,

1 evőkanál méz,

krumpli,

Alexander körte ( 1 db  fő ! )


Elkészítés: A fokhagymát szétnyomjuk és elkeverjük tejben.

A húst beletesszük ebbe a lébe legalább 48 órára

és hűtőben tartjuk vagy kint (télen). Sütés előtt 3

órával kiszedjük a húst, letisztítjuk a fokhagymától,

megsózzuk, megborsozzuk, ha nagyon szétterülne a tepsiben,  akkor  spárgával lazán összekötjük, aláteszünk 1-2 kanál zsiradékot, esetleg kevés fehérbort vagy vizet, letakarjuk alufóliával és elkezdjük sütni 180 fokon egy és negyed óráig, azután levesszük a fóliát és folytatjuk a sütést még kb.  45 - 60 percig.  Amikor már puha, a tetején szétkenjük az 1 kanál mézet (karamellizáljuk) és pirosra sütjük.  A párolási és sütési idő a hús súlyától függ.

Köret: ehhez a sülthöz vajas krumplipüré és párolt körte illik. A körtét meghámozzuk, félbevágjuk és szeles lábasban, enyhén cukros,  fahéjas szegfűszeges vízben megpároljuk kb. 15 percig.

Fehérbort lehet hozzáadni. A párolás kevés vízben és lassú tüzön történjen.

Almás tekercsek

Hozzávalók:


1 kg alma (8 gerezdre vágva,  cukorban, fahéjban megforgatva),

25 dkg vaj,

5 dkg élesztő,

só,

3 dl tej,

5 tojás,

1 citrom reszelt héja,

1 vaníliás cukor,

15 dkg cukor,

80-100 dkg finomliszt.


Elkészítés:

 

Felfuttatjuk cukros tejben az élesztőt.

Amíg az élesztő kel, addig kb. 60 dkg szitált lisztet összemorzsolunk vajjal.

Amikor az élesztő megkelt, beleteszünk a kovászba 4 tojást, csipet sót, cukrot,citromhéjat és vaníliás cukrot és majd összekeverjük.

A folyadékot ráöntjük a vajas lisztre és addig dagasztjuk a tésztát,

amíg nem kezd leválni az edény faláról, közben a lisztet folyamatosan lassan adagoljuk. A tésztát legalább kétszer kell keleszteni.

A kész tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk és háromszögeket vágunk ki.

Mindegyik aljára teszünk egy gerezd almát és feltekerjük.

A kész tekercsek tetejét belemártjuk a felvert tojásba,  utána a cukorba és ráfektetjük a kivajazott tepsire.

Közepes lángon (170-180 fokon) sütjük körülbelül 20percig.


II.  Menü

Vargánya krémleves

 Hozzávalók:


10 dkg szárított vargánya,

3-4 db közepes burgonya,

1 db sárgarépa,

1 db kisebb fehérrépa,

1 fej hagyma,

3 liter víz, só, fehérbors,

1 teáskanál barnacukor,

3 dl főzőtejszín,

1 evőkanál liszt,

1 evőkanál vaj,

1 db hízott kacsamáj.

 

Elkészítés:

 

A gombát leöblítjük és beáztatjuk forró vízbe. A vajat felmelegítjük és megdinszteljük benne a vöröshagymát, beletesszük a felaprított gombát, sárga-és fehérrépát, megszórjuk barnacukorral és pároljuk kb. 15 percig. Beletesszük a felkockázott krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk és pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Bot mixerrel pépesítjük, felöntjük maradék vízzel és behabarjuk tejszínnel, hogy a leves tetején ne keletkezzen kéreg, tegyünk rá apró vajdarabkákat (csak a legtetejére). Tálaláskor tegyünk a tányérokba sült kacsamáj szeleteket és szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel.

Kacsasült

Hozzávalók:


1 db kb. 2,5-3 kg-os hízott kacsa (májas),

só, bors,fokhagyma,

1 evőkanál méz.

 

Elkészítés:

 

Az elő készített kacsát sütés előtt megsózzuk és legalább 6-8 órára a hűtőbe tesszük.

 Sütés előtt kenjük meg a pépesített fokhagymával és borsozzuk meg.

180 fokon sütjük alufólia alatt. 1,5 óra múlva levesszük a fedőt és folytatjuk a sütést legalább még 45-60 percig. Amikor a hús puha lesz, bekenjük mézzel a kacsát és pirosra sütjük.

 

Köret:

 

párolt lila káposzta és cékla saláta.

 

Céklasaláta

 

 Hozzávalók:


 1 kg cékla,

só, feketebors,

3-4 gerezd fokhagyma,

 maréknyi dió,

4 dl tejföl.

 

Elkészítés:

 

A főtt (kb. 20 perc) megtisztított céklát lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Megsózzuk ízlés szerint, beleteszünk egy csipetnyi feketeborsot, zúzott fokhagymát, sodrófával aprított diót, tejfölt és összekeverjük. Kiváló köret a pulykasülthöz is.

Mákos és diós tekercs

 Hozzávalók:


25-25 dkg cukrozott darált dió és máktöltelék,

25 dkg vaj, 5 dkg élesztő, só,

3 dl tej,

5 tojás,

1 citrom reszelt héja,

1 vaníliás cukor,

15 dkg cukor, 80-100 dkg finomliszt.

 

Elkészítés:

 

Felfuttatjuk cukros tejben az élesztőt. Amíg az élesztő kel, addig kb. 60 dkg szitált lisztet összemorzsolunk vajjal. Amikor az élesztő megkelt, beletesszük a kovászba a 4 tojást, csipet sót, cukrot, citromhéjat és vaníliás cukrot, majd összekeverjük. A folyadékot ráöntjük a vajas lisztre

és addig dagasztjuk a tésztát, amíg nem kezd leválni az edény faláról, közben a lisztet folyamatosan lassan adagoljuk. A tésztát legalább kétszer kell keleszteni. A kész tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk és megszórjuk dió- és máktöltelékkel és feltekerjük. A kész tekercsek tetejét megkenjünk a felvert tojással és ráfektetjük a kivajazott tepsire. Közepes lángon ( 170- 180 fokon ) sütjük körülbelül 30 percig.

 

Forrás: www.borteka.hu

Címkék: borteka.hu karácsony névnap szilveszter születésnap

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:

Fahejas_mikros_sult_alma_2194936_8447_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu