Recept: Gazpacho leves receptje

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2093 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2093 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2093 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2093 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

A gazpacho - hideg zöldségleves - nagyon kellemes, hűsítő fogás. A gazpacho annyiféle, ahány település van Spanyolországban. Csak friss zöldségekből készítsük, és nagyon hidegen - jégkockákkal tálaljuk.

 

 

Andalúziai gazpacho

Hozzávalók: 1 paradicsom ivólé, néhány szem összezúzott köménymag, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 paradicsom, 1 uborka, 1 zöldpaprika, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A hozzávalókat apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. Egy kevés olajat is adunk hozzá. Készíthetjük úgy is, hogy a hozzávalókat turmixgépen péppé zúzzuk, és úgy öntjük a paradicsomléhez, hűtés után leszűrjük és jégkockával tálaljuk.

Andalúz gazpacho

Hozzávalók: (6-8 személyre): 75 dkg paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 2 cső piros zöldpaprika, 2 uborka, 1 csemegeuborka, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 5 dkg fehérkenyér-bél, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés porított köménymag, só, törött bors, 3 dl víz, 6 jégkocka.

A paradicsomot néhány percre fövő vízbe tesszük, majd meghámozzuk, kimagozzuk. A paradicsom egyharmadát félretesszük, a maradékot kockákra vágjuk. Három fej vöröshagymát, 1 uborkát meghámozunk, és vékonyra szeletelünk. Serpenyőben, nagy lángon, forgatva addig sütjük a zöldpaprikát, amíg a héja meg nem ráncosodik. Utána hideg vízbe mártjuk, külső héját lehúzzuk, magházának eltávolítása után feldaraboljuk. Az így előkészített zöldségféléket turmixgépben összetörjük. A száraz kenyér-darabokat a fokhagymaszeletekkel, az olajjal elkeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és egy csipetnyi porított köménymaggal. A masszát turmixgépben sima péppé törjük. Levesestálban összedolgozzuk a paradicsomos zöldséget az olajos kenyérrel, az ecettel és simára keverjük. Felöntjük nagyon hideg vízzel, és a levest a jégkockákkal a hűtőszekrénybe állítjuk.

Tálalás előtt elkészítjük a betétet, amelyet a leves mellé teszünk az asztalra. A maradék paradicsomot, csemegeuborkát 1 cm-es kockákra vágjuk, a vöröshagymát és a meghámozott uborkát vékonyra vágjuk. A különböző színű zöldségeket, kenyeret a színekkel játszva, kis halmokban egy lapos tálra helyezzük, amelyből mindenki ízlése szerint tesz a levesébe.

Baszk gazpacho

Hozzávalók: 4 szem paradicsom, 2 cső zöldpaprika, 1 vékony szelet kenyér, 1 csemege uborka, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5 jégkocka.

Turmixgépben sima péppé dolgozzuk össze a meghámozott, összevágott paradicsomot, a magházától megtisztított zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát, az olajat, az ecetet, a vizet. A masszát sóval és borssal ízesítjük, levesestálba öntjük, összekeverjük az 1 cm nagy kockákra vágott csemegeuborkával és a jégkockákkal. Nagyon hidegre hűtve tálaljuk.

Córdobai gazpacho

Hozzávalók: 1 uborka, 3 szem paradicsom, 2 paradicsompaprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 4 dl paradicsomlé, 1 evőkanál zöldpetrezselyem, egy kevés pirospaprika, só, törött bors, 5 jégkocka.

A paradicsomot és az uborkát meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. Apróra daraboljuk a vöröshagymát és a paradicsompaprikát. Levesestálban összeforgatjuk a zöldségféléket, ízesítjük olajjal, ecettel, paradicsomlével, a zúzott fokhagymával és a különböző fűszerekkel. Turmixgépben összetörjük a hozzávalókat, majd visszatéve a levesestálba, beletesszük a jégkockákat, és lefödve a hűtőszekrénybe állítjuk. Nagyon hidegen, finomra vágott zöldpetrezselyemmel beszórva tálaljuk.

Egyszerű gazpacho

Hozzávalók: 6-7 szem paradicsom, 4 cső zöldpaprika, 1 uborka, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél vagy zöldpetrezselyem, egy kevés majoránna, só, törött bors.

A paradicsomot meghámozzuk, és kimagozzuk. Ugyancsak meghámozzuk az uborkát - ha nagyok a magjai, magozzuk ki -, és feldaraboljuk. A zöldpaprikát magházának eltávolítása után négybe vágjuk. Vastagra szeleteljük a vöröshagymát és a fokhagymát. Valamennyi zöldségfélét turmixgépben sima péppé törjük, majd a pépet levesestálba öntjük. Összedolgozzuk az olajjal, ecettel, ízesítjük a fűszerekkel, megsózzuk, és megborsozzuk. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy sűrű levest kapjunk. Végül belekeverjük a zsemlemorzsát, amely megdagadva szép ragyogást ad a levesnek. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, és nagyon hidegen tálaljuk.

Extremadurai gazpacho

Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 uborka, 2 cső zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 l víz, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra vágott mentalevél, egy kevés só, törött fehérbors, és tetszés szerint néhány szem mandula vagy mogyoró.

A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és szétnyomjuk. Az uborkát is meghámozzuk és felszeleteljük. A zöldpaprikát magházának eltávolítása után karikákra vágjuk. Vastagra daraboljuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Előbb a vöröshagymát és a fokhagymát forgatjuk turmixgépben néhány pillanatig, majd hozzáadva a már előkészített zöldségféléket, az egészet sima péppé turmixoljuk. Levesestálba öntjük a masszát, összedolgozzuk a vízzel, zsemlemorzsával, ízesítjük a különböző fűszerekkel, a meghámozott és durvára vágott mandula- vagy mogyoródarabokkal. Lefödve legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Tálalhatunk a leves mellé tálra kis halmokat rakva és a különböző színeket szépen elrendezve 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 1 cső pirosra színeződött zöldpaprikát, fél uborkát, a csemegeuborkát, 2 kemény tojást, mindegyiket 1 cm-es kockákra darabolva. Az asztalnál tehet mindenki tetszése szerint ezekből a levesébe. (Ezt a kiegészítőt készíthetjük más, nem túl sűrű gazpachóhoz is.)

Gazpacho 1.

Hozzávalók: 4 cső zöldpaprika, 1 közepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 1 evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem, egy csipet majoránna, só, bors.

A paradicsomot hámozzuk meg és magozzuk ki. Az uborkát szintén hámozzuk meg, és daraboljuk kis kockákra. A zöldpaprikák magházát távolítsuk el, és vágjuk őket négyfelé. A fokhagymát és a vöröshagymát szeleteljük fel. A zöldségeket tegyük turmixgépbe, és pépesítsük (régen ezt mozsárban végezték), majd öntsük levesestálba. Keverjük hozzá az olajat, ecetet, ízesítsük a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy sűrű leves maradjon. A végén keverjük bele a morzsává őrölt kenyeret is. Legalább két órára hűtsük be, jó hidegen tálaljuk.

Gazpacho 2.

Hozzávalók: 4 nagyobb paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 nagy uborka, 4 gerezd fokhagyma, 1 szelet kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só.

A levesbetéthez: 1 kemény paradicsom, fél uborka, 1 kis darab vöröshagyma.

A kenyeret kockákra vágjuk, és az olajban pirosra sütjük. Tálra rakjuk, hozzátesszük a kockákra vágott paradicsomot, a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát és a karikákra vágott uborkát, valamint a megtisztított és felaprított vöröshagymát. Ráöntjük a borecetet, beletesszük a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd öt deci vizet eresztünk a tálba. Lefedjük, és háromórai várakozás után turmixgép poharába öntjük. Sűrű, sima levessé keverjük. Jégkockákkal és a maradék nyersanyagokból vágott apró zöldségkockákkal tálaljuk.

Gazpacho 3.

Hozzávalók: 0,5 kg uborka - 0,5 kg zöldpaprika - 2 paradicsom - 1 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma - 20 gr régi kenyér - 1 tk. borecet - 2 ek. olívaolaj - 0,5 citrom - só - bors - 1 tk. Tabasco (Chili-s fűszer-feltétlenül!) - 400 ml. leves

Hámozza meg a zöldségeket, a paradicsomot magozza is ki. Mixerben 20 mp-ig keverni, hidegen tálalni.

Gazpacho 4. (hideg paradicsomleves)

Összeállítás: 15 perc + 1-2 óra hűtés

Hozzávalók 4-6 személyre: 8 nagyobb, érett paradicsom, lehéjazva, kimagozva 1 uborka, meghámozva, kimagozva, 3 szelet fehér toastkenyér, 1 kisebb fej hagyma, apróra vágva, 1 kis zöldpaprika, apróra vágva, 3 evőkanál felaprított, friss mentalevél, 2 gerezd fokhagyma. 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1-2 csésze jeges víz, só

Díszítés: 1 közepes nagyságú piros húsú paprika, vékony csíkokra vágva, 1 közepes fej hagyma, vékony szeletekre vágva, 1 kisebb uborka, meghámozva, kimagozva, apróra vágva, 2 apróra vágott kemény tojás, 1/2 csésze felszeletelt zöld olajbogyó

Elkészítése: A hozzávalókat - a jeges víz kivételével - nagy tálban összekeverjük, fóliával lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk. A keverék egyharmadát turmixgépbe tesszük, és kb. 30 másodperc alatt simára keverjük. A krémet nagy tálba öntjük, és folytatjuk a turmixolást a következő egyharmadnyi adaggal. Ha mindhárom adag kész, a krémet a kívánt sűrűségűre hígítjuk a jeges vízzel. Fóliával lefedve, legalább egy órára behűtjük.

A levest nagy levesestálban vagy csészékben, jégkockával találjuk. A hozzávaló zöldségeket kis tálkákba rendezzük, és körbeadjuk a vendégeknek, hogy mindenki azt tegyen a saját levesébe, amit jónak lát.

Jó tudni: Ezt a legnépszerűbb spanyol levest a világ minden táját gazpacho néven ismerik. Mindig jégbe hűtve kell tálalni. Nagyon üdítő hatású, különösen a nagy nyári hőségben. A legjobb ízt akkor érhetjük el, ha igazán érett paradicsomot használunk. Ne feledjük, a magokat mindig ki kell venni! Ha nincs érett, friss paradicsom, használhatunk konzervparadicsomot is.

Tipp: A paradicsomból úgy lehet eltávolítani a magokat, hogy meghámozás után félbevágjuk, és kissé megnyomjuk. Ha mégis marad benne mag, teáskanállal vegyük ki. Az uborkát hosszában félbevágjuk, majd a közepéből a magokat teáskanállal kikaparjuk.

 

Gazpacho 5.

Belevalók: 4 paradicsom, 2 uborka, 2-2 piros és zöldpaprika (vagy amilyen színűt csak találtok), 1 vöröshagyma, 2-4 gerezd fokhagyma, 2 szelet barna v. fehér kenyér, 2 ek. borecet, 5 ek. olívaolaj, majoránna, Cayenne-bors, fekete bors, cukor, só, (opcióként néhány főtt tojás).

A paradicsomokat megnyúzzuk és fölaprítjuk, az uborka és a paprikák felét kiskockára vágjuk és félretesszük, másik felüket fölaprítjuk. A hagymaféléket apróra vágjuk, a kenyerek héját levágjuk, s egyiket kockákra vágva szintén félretesszük, a másik megy a levesbe. A félretettek kivételével az összes anyagot összeturmixoljuk, majoránnával és borssal fűszerezzük. Ha már pépes, beleöntjük az ecetet és 3 ek. olajat, ízesítjük sóval, cukorral, Cayenne-borssal, és rövid! Ideig, tovább turmixoljuk. Az egész beugrik a hűtőbe, s míg hűl a maradék, olajon világosra pirítjuk a félretett kenyeret, a tojásokat kis kockára vágjuk. Tálaláskor mindenki megszórja magának a levest a kenyérrel, a tojással, és a félretett zöldségkockákkal. (van, aki a hűtőbe tétel előtt egy jó marék jégkockát is tesz bele, hamarabb hűl és szaporítja a levest) Én 1 dl félszáraz fehérborral nyakon öntve hűtöttem be, úgy sem rossz!

 

http://noinetcafe.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1750:igy-keszitsuenk-gaspachot&catid=6:receptek&Itemid=9

 


Címkék: gazpacho leves recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

pintér etelka üzente 12 éve

Bé csben már ettem gazpacho levest finom lett volna ha kevésbé sós,a sóval el lehet rontani.

Válasz

RG Gábor üzente 12 éve

Biztos nagyon finom,hogy egészséges az biztos

Válasz

Kissné Magdi üzente 12 éve

Köszönöm a recepteket,biztosan nagyon finomak és hűsítenek a nagy melegben.Üdv.:Magdi

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönöm szépen a recepteket.Edit.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:

Fahejas_mikros_sult_alma_2194936_8447_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu