Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Receptgyűjtés Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nagyon jól sikerült, azóta többször is készült az asztalra, és szerintem még a hétvégén is befigyel egy adag…
Előkészületek: Brokkolit megmossuk, (gyümölcsmosós vízzel) rózsáira szedjük. (Kisebb darabokra vágjuk szét.) A szárát levágjuk, ebből készítünk szószt. Karfiolból, vöröshagymából, és sárgapaprikából élő, nyers rizst készítünk, áztatott napraforgó magból tejfölt.
Szósz: brokkoli szára, paradicsom, paprika, lilahagyma, aprítógépben ledarálva, megfűszerezve Himalája sóval, fűszerpaprikával, és olívaolajjal.
Kicsit hasonlóan készítettem el, mint a rakott kelt. Én nyers rizzsel is kiegészítettem, attól jobban összeállt, és finomabb lett.
A brokkoli darabokat szétterítjük egy edényben, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, erre öntjük a szószt, erre rétegezzük a rizst, majd újra a brokkolit. (Természetesen, ha óriás adagot készítünk, akkor több réteget is lehet képezni.) Tetejét ismét meglocsolom olívaolajjal, és kevés tejföllel.
A brokkoli tartalmaz több olyan vegyületet, amely képes megállítani, megelőzni, sőt visszafordítani a daganatok kialakulását, pl: a sulforaphan vegyület. Petefészekrák, prosztatarák, gyomorfekély kialakulását gátolja. C, A, B1,B2,B6, E vitamint, és jelentős káliumot, kálciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket, és foszfort tartalmaz.
A karfiol, mivel rokonságban áll a káposztafélékkel, ezért hasonló jó, védelmező tulajdonsága van. C-vitamin tartalma jelentős. Magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.
A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.
A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P–vitamin, valamint folsav. A C-vitamin tartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.
A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxdáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.
Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak. A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, mert gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás. E-vitamin-tartalma. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését.
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.
Szeretnél még több egészséges, gyógyító, energiát adó receptet olvasni?
Akkor látogass el blogomra az alábbi linkre kattintva:
http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com/
|
|
Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Medvehagymás tekercsek
Nagy Szaffina élő ételes előadás 1.rész
Élő, Epres rolád
Padlizsánkrém