Recept: Hasznos konyhai tippek

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2094 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2094 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2094 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8059 fő
  • Képek - 2094 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 297 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 786 db

Üdvözlettel,

Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Sziasztok Kedves receptgyüjtő Barátnőim!

 

Én itt most konkrétan nem receptet fogok Nektek közzétenni, hanem néhány konyhai praktikát osztok meg Veletek.

Legyen az kezdő-, vagy gyakorlott háziasszony, úgyszólván a "jó pap is holtig tanul" , ezekből a tippekből valamennyien találunk olyat, melyet még megszívlelhetünk idősebb korunkban is. 

 

Így plédául:

 

Hasznos konyhai tippek a konyhában:

 

Ha túl sok bors került az ételbe, sikerülhet még megmentenünk. Ételtől függően különböző trükkökkel élhetünk. Szószok esetében segíthet víz, vagy alaplé hozzáadása, de akár egy kevés tejszín is. Egy másik módszer, ha hámozott almát főzünk az étellel, amelyet a végén eltávolítunk..

  • Mangold, spenót, zöldsaláta különleges elbánást igényel, ha már nem teljesen friss. Először tegyük a leveleket langyos, majd ugyanannyi időre hideg víbe. Ez kiválóan felfrissíti a zöldséget.
  • A körte főzésnél megtartja fehér színét, ha a vízhez egy kevés almaecetet adunk. Ez egyébként az ízt is finomabbá teszi.
  • A már feldarabolt, felhasználásra váró almát locsoljuk meg citromleves vizzel, így nem barnul meg a gyümölcs. A már kissé fonnyadt almát tegyük forró vízbe, ezáltal a héj ráncai kisimulnak. Ezután hámozható, akár a burgonya.
  • Ráncos héjú, vagy már korábban megfőzött burgonyát tegyünk 30 percre jeges vízbe. Ezután könnyebben hámozható és felhasználható.
  • A tej főzés során nem fut ki, ha melegítés előtt kevés cukrot adunk hozzá. Szintén hasznos lehet, ha az edény peremét vajjal kenjük meg.
  • A halat lehetőleg ne hagyjuk fadeszkán, mert a fa elszívja belőle a nedvességet. A fa beszívja továbbá a hal szagát is. További felhasználásig a halat ecetes vízbe mártott konyharuhába is csavarhatjuk, és a hűtőszekrényben tárolhatjuk. Ezzel a kellemetlen szag a konyhában megakadályozható.
  • Nagyobb mennyiségű gyöngyhagyma, salotta megpucolása időigényes munka. Leegyszerűsíthető a művelet, ha a hagymát 5-10 másodpercre forró vízben, fedő alatt blansírozzuk. Ezután szűrjük le, és hideg vízben öblítsük át. Gyökér- és szárvégeket vágjuk le. Így a hagyma héját akár az ujjainkkal is leszedhetjük.
  • A túl sós levest megmenthetjük egy adag tojásfehérjével, amely felveszi a só egy részét. Amint összefutott, szedjük ki a levesből.
  • Sütőlemezeket, tepsiket melegen lehet a legjobban tisztítani. A leégések, maradékok ekkor távolíthatók el a legkönnyebben. A zsírt és a darabokat konyhai papírtörlővel töröljük ki. Ezután engedjünk bele meleg vizet, amelybe kevés mosogatószert teszünk. Rövid állás után feloldódik a maradvány.
  • Ha spórolni szeretnénk az olajjal, válasszuk a zöld olívát. A fekete ugyanis a zölddel szemben teljesen érett, ezért több olajat tartalmaz.
  • Leveles tészta, vagy vajas tészta nyújtásához sodrófa helyett használhatunk egy hideg, vízzel feltöltött borosüveget is. Így ráadásul a tészta nem melegedik fel annyira, és könnyebben feldolgozható. Az üveg legyen lehetőleg sima, és minél hosszabb részen egyforma széles.
  • A banánt ne tároljuk hűtőszekrényben, mert elveszíti aromáját és hamar megbarnul.
  • A karfiolt csak a főzési idő végén sózzuk, így megtartja fehér színét. Adhatunk a főzővízhez egy csipetnyi cukrot is, így elkerülhető a kissé kesernyés íz.
  • Ha csöves kukoricát főzünk, mindig csak a már főtt kukoricát sózzuk. A főzővízbe tehetünk viszont kevés vajat és cukrot, így nagyon ízletes lesz.
  • Ha káposztafőzésnél a kellemetlen szagokat el szeretnénk csökkenteni, tegyünk a főzővízbe egy babérlevelet vagy egy darab száraz barnakenyeret.
  • Az alufólia nagyon hasznos a konyhában. Használhatjuk csomagolásra, de ételek sütésénél is. Fontos azonban, hogy sütésnél a fényes oldal befelé (azaz az étel felé) nézzen, így nem tükrözi vissza a hőt. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy ne csavarjuk vagy fedjük be vele az ételt túl szorosan.
  • Szerintem a kedves olvasók között biztosan van olyan, akinek egy-két új dolgot tudtam leírni.
  • Javaslom, szívleljétek meg.
  • Üdvözlettel: Ancika
  • Forrás: (csak a szöveg egy részére értendő) Tutitippek 

Címkék: konyha

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Andrásiné Novák Klára üzente 15 éve

Köszi a jó tippeket!
Jó egészséget és mindenjót Mindannyiotoknak!

Válasz

Hegedűs Ancika üzente 15 éve

Szia Évike és Saci!

Köszönöm a konyhai praktikák kiegészítését. Ez mind nagyon hasznos dolog. Látjátok, ahányan vagyunk, annyiféleképpen "szagtalanítunk" mármint halra, vöröshagymára stb. gondolok. Ez így nagyon jó, az egymásnak adott ötletekből is sokat tanulunk.

Válasz

Nagyné Németh Éva üzente 15 éve

Még egy tipp eszembe jutott: a zöldségek, gyümölcsök barnulását is megelőzhetjük úgy, ha rájuk cseppentünk néhány citromlevet - lehetőleg
frisset, de ha nincs épp kéznél, erre a célra megfelel a gyári
citromlé-készítmény is (az előzőekben említett tippemnél csak a cukortartalma miatt nem jó).
Ha pl. pároljuk az almát, körtét, vagy hasonlóakat, akkor citromos,szegfűszeges,kevés cukorral ízesített vízben pároljuk. Jót tesz neki az is, ha kerül bele pár szem csillagánizs és/vagy kardamommag.
(Naturaboltokban, nagyobb élelmiszer-áruház-láncokban kapható). Éva

Válasz

Nagyné Németh Éva üzente 15 éve

Ancika! Ezek a tippek tényleg nagyon hasznosak, én is több újat találtam benne, pedig már sok éves gyakorlatom van ilyesmiben is, hiszen évek óta szinte naponta főzök.
Bár a tejnél nem biztos,hogy ez mindenkinek beválik - mi pl. nem is szeretjük cukrosan, ill. ez esetben meg gyakran leég(het). A leégés viszont megelőzhető azzal - ezt én is kipróbáltam, így soha nem égett még le sem a tej, sem a puding, sem a tejjel főzött sütikrémek - ha kissé átöblítjük hideg! vízzel azt az edényt, amiben a tejet forraljuk,öblítés után rögtön beleöntjük és felforraljuk a tejet.
Esetleg akinek van mikroja, abban is felforralhatja 6-700 W-on
kb.fél-1 perc/dl
A vajas megoldás itt nekem nem tetszik, mert szerintem ez elrontja a tej ízét (kivéve,ha krémet csinálsz,bár az sem biztos,hogy akkor teljesen jól sikerül), ill. megnehezítheti a mosogatást is, nem is beszélve arról, hogy ez így együtt az emésztésre sincs jó hatással általában.

A hal szagának eltávolítására van egy jobb és gyorsabb, illatosabb megoldás is (1. a konyharuhát ki kell mosni, az is beszívja az ecetszagot, 2. van akit zavar az ecetszag (talán még a halszagnál is
jobban). Egyébként én sem szeretem, ha ecetszag terjeng sokáig a lakásban - bár időnként használom mosogatáshoz, takarításhoz is fertőtlenítőnként, vízkőoldóként (ez is lehet újabb tipp is akár), egyéb
makacsabb foltok eltávolítására.
A halszagot - edényekről, vágódeszkáról, késről - nagyon jól eltávolíthatjuk ráfacsart citromlével is, de akár be is dörzsölhetjük egy-egy félbevágott citrommal. Ugyanolyan hatékony,mint az ecet és sokkal kellemesebb illat lesz tőle. Éva

Válasz

Becski Sarolta üzente 15 éve

Ancika!
Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat. Számomra is vannak benne megszívlelendő dolgok amire nem is gondoltam volna pl az alufóliával kapcsolatos ötlet. Igazad van tényleg igaz a közmondás. Én sem vagyok már mai "gyerek" hisz 10 unokám van de mindig van mi tanulni. Mégegyszer köszönöm neked. További jó egészséget kívánok. Várom a további finomságokat-ötleteket.
Saci

Válasz

bányai barnabásné üzente 15 éve

Vannak bene ujak köszönöm.

Válasz

Szentpéteri Erzsébet üzente 15 éve

Nagyon jó tippeket találtam, köszönöm!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

voltak benne számomra még újjak,köszönöm...).)

Válasz

oros kati üzente 15 éve

köszonet a tipekért .... nekem a tej mindég ki futot

Válasz

varga emma üzente 15 éve

volt olyan ami uj, ezért nagyon kössz

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:

Linzer_adventre_2195273_8075_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu