Recept: Itt a medvehagyma!

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8051 fő
  • Képek - 2095 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 258 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 541 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8051 fő
  • Képek - 2095 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 258 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 541 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8051 fő
  • Képek - 2095 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 258 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 541 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Receptgyűjtés Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8051 fő
  • Képek - 2095 db
  • Videók - 430 db
  • Blogbejegyzések - 258 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 541 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Receptgyűjtés Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

A végsőkig lecsupaszított piacon végre megjelenik a tavasz első hírnöke: a medvehagyma (allium ursinum). A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.

 

Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény.

 

Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle! Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle!

Hol juthatunk hozzá?

A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyönyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!

 

Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.

Hogyan használhatjuk fel?

A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.

Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Én úgy készítem, hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzöm. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítem, tejszínnel finomítom, sózom, borsozom és tálalom.

 

Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves

Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztom, alaplével felöntöm, majd behabarom. Sózom, borsozom.

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedlitésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.

 

Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával

A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.

Medvehagymás receptek a Mindmegettén >>>

 

Friss, üde íz az első tavaszi levelekben! Friss, üde íz az első tavaszi levelekben!

 

WM

http://www.mindmegette.hu/itt-a-medvehagyma-43247

Címkék: konyha medvehagyma recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Bognár Tünde üzente 4 éve

ahol dolgozom étteremben most elég sokat használjuk..jóformán minden ételbe beleteszik :) nagyon finom ételeket lehet belőle csinálni :)

Válasz

ille csaba pal üzente 4 éve

Sok éve használom.Egyik kedvencem,1/3 arányban medvehagyma,csalán és soska levesnek (füszerek: rozmaring,babérlevél,só,tábászko vagy bármit szeretnek).Köszönöm az iteni recepteket.

Válasz

SIMON LÁSZLÓ üzente 4 éve

Magam is megtapasztaltam.Amiket ir hatásáról ,mind igazak ,csak nem szabad tulzásba vinni ,mert a száj szagát elrontja.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 4 éve

Köszönöm.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Vass Lászlóné 4 órája új képet töltött fel:

Csirkemajjal_toltott_tortilla_2049604_5758_s

Vass Lászlóné 4 órája új képet töltött fel:

Tortilla_csirkemajjal_2049603_3871_s

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mandula képhez:

Mandula_2048616_8484_s

Nagyon jól néz ki! Töltött? A receptet is megkaphatjuk,...

Újhelyi Hédi 1 hete új képet töltött fel:

Mandula_2048616_8484_s

Kőszeghy Anna 2 hete új képet töltött fel:

Grillcsirke_koritve_2047530_5443_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu